toukokuuta 22, 2008

Kuusien kukkiessa

Kukkivat kuuset 18.5 Vammalassa.

Hattiksen sienisivut
On tullut kyselyjä minne sienisivuni ovat kadonneet? Olen kiitollinen saamastani positiivisesta palautteesta ja kommenteista. Parhaillaan on menossa sivujen päivityssessio. Olen korjannut muiden huomaamia kirjoitusvirheitä. Ihminen on melkoisen sanasokea oman tekstinsä kanssa. Samalla kun olen ruopinut ja läpikäynyt sivuja olen lisännyt uusia kuvia sekä muutaman uuden lajinkin. Tuossa ei varsinaisesti ole ollut paljon hommaa, mutta halusin samalla korjata alkeellisen mokan jonka tein sivujen tiedostojen nimissä. Muutan kaikkien tiedostojen nimet pieniksi kirjaimiksi. Muokkaan jokaisella sivulla olevaa koodia muutamasta paikasta. Minullahan ei ole käytössä editoria, vaan kirjoitan koodia ”käsin”. En ole saanut toimimaan vieläkään ääkkösiä, niinpä joudun edelleen korvaamaan äät ja ööt koodilla. Homma on edennyt pikku hiljaa, eihän sentään ole tarvinnut aivan alusta alkaa, vaikka melkein ;-) Ilmoita sivujen uuden osoitteen kun Hattiksen sienisivut ovat jälleen selattavissa.


Värjäyskasveja
Vakavan värjäyskärpäsen pureman saaneena ☺ olen tänä keväänä kylvänyt värjäykseen soveltuvien kasvien siemeniä mm. samettikukkaa, väriohdaketta, väriresedaa, kanadanpiiskua ja tiikerinkaunosilmää. Kylvölaatikot ovat asuneet kasvihuoneessa pari viikkoa ja taimia on tulossa oikein mukavasti.
Samettikukkia olen kasvattanut useina vuosina, viime vuonna kokeilin värjäämistä mukavin tuloksin. Morsinkoakin kasvatin jo viime vuonna, mutta siitä saatava väri jäi kokeilematta. En saanut mistään värin pelkistäjää ja kiirettäkin riitti lattiasienen saneeraustyömaalla.

Talvehtinut morsinko on nyt nupullaan ja odotan innokkaasti ”omia” siemeniä. Kylvän lisää morsinkoakin, jospa syksyllä saisin kokeiltua värjäämistä. Viime vuonna itävyys ei ollut kovinkaan hyvä ja nyt ajattelin kylvää vähän tiheämmin.
Viime viikolla kävin siskoni pihamaalla kaivamassa ”talteen” monta puskaa keltamoa. Toisen rikkaruoho voi olla toisen aarre ja onni. Olen kuullut keltamon hurjasta leviämisinnosta. Kuvittelen tässä vaiheessa, että saan pidettyä keltamon kurissa. Metsäänhän sen ei pitäisi kuitenkaan leviä. Istutin keltamot piharakennuksen seinustalle ”vartioituun” paikkaan.
Samalla reissulla sain siskoltani vanhan ruostuneen rautapadan. Olen etsinyt ahkerasti vähän joka paikasta isoja kattiloita ja patoja värjäämiseen. Ruosteisen padan puhdistamiseen hupeni aikaa. Käytin apuna porakoneeseen kiinnitettävää teräsharjaa ja lopputulos on oikein hieno.

Rajun puhdistamisen jälkeen sivelin heti padan ruokaöljyllä. Padasta tuli niin siisti, että siinä voisi tehdä ruokaa. Rasvapoltto on vielä tekemättä, koska en ole uskaltanut sytyttää nuotioita kuivuuden vuoksi. Padan vetoisuus on arviolta n. 15 litraa, oikein passeli värjäystarkoitukseen. Liemiähän siinä ei sitten kannata säilyttää yhtään ja käytön jälkeen pesu sekä kuivaus on tehtävä heti.

Tilasin alkukeväästä myös pari pussia värimataran siemeniä. Teen pienen kokeen miten paljon kasvupaikalla on merkitystä krapin kasvamiseen. Toisen pussin olen jo kylvänyt hiekansekaiseen maahan aurinkoiselle ja lämpimälle kasvupaikalle. Toisen pussin kylvän ensi viikolla vähän toisenlaisiin kasvuoloihin Ranskan multiin. Kuivattuja juuria on kevyt kuljettaa takaisin tänne. Hiukan arveluttaa mitä turvatarkastuksessa sedät ja tädit tuumaavat kuivatuista juurista, jos tuon ne lentokoneella. Siemenpusseja olen kyllä tuonut useaan kertaan Euroopasta tänne ongelmitta, mutta en vielä täältä sinne ;-)On mielenkiintoista nähdä kuinka kesäistä Haute-Saônnessa on tähän aikaa vuodesta. Kuva on otettu huhtikuun puolivälissä vesisateessa, silloin mm. kadun puoleisella seinustalla olevassa köynnösruusussa oli silmut ja voikukat kukkivat iloisesti.
Paikallisesta puutarhakaupasta on varmaankin ostettava faux tai faucille eli viikate tai sirppi takapihan jardinin kasvuston niittämiseen.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Olin kadottanut blogisi osoitteen ja nyt onneksi löysin sen uudestaan:)
Jos syksyllä tarvitset diotioniitia, niin pistä meiliä, tulisi sopiva vaihtari niistä sienistä (jotka vielä odottavat värjäystä).
Kaupasta saatavat värinpoistajat sisältävät myös natriumditioniittia, eli niin sitä saa myös helpoiten.