toukokuuta 05, 2008

Värjäyksiä käävillä II

Karhunkääpä Phaeolus schweinitzii

Yksivuotinen ja melko kookas karhunkääpä kasvaa vanhojen mäntyjen juuriloisena yksittäin tai hyllymäisenä ryppäinä. Puistoissa karhunkääpä on yleisempi ja se voi kasvaa lehtikuusten alla. Olen huomannut, että karhunkääpä ilmestyy vuosittain saman puun juurelle, joten kasvupaikat kannattaa pistää muistiin. Ylivuotisista käävistäkin saa väriä, mutta laimeampaa kuin tuoreena talteen kerätyistä pakastetuista tai kuivatuista.

Värjäystuloksia
300g kuivattuja karhunkääpiä, joukossa vuoden 2006 syksyllä kuivattuja kääpiä. Osa näistä käävistä oli säilytyksessä muuttunut hienoksi jauhoksi. Jokin käävissä asustellut ötökkä oli elääkseen niitä vähän nakertanut. Värjäämiseen tällä ei varmaankaan ollut mitään vaikutusta. Kuivatut käävät oli helppo pilkkoa käsin kattilaan, vain jalka on kova. Murretusta reunasta näkyi karhunkäävän ruskeankeltaista väriä, vaikka käävän pinta oli aika mitäänsanomattoman värinen. Käävistä irtosi käsiin vähän väriä.
Kaadoin kääville lämmintä vettä vajaa 4 litraa ja annoin vettyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Keitin kääpiä pari tuntia ja siivilöin liemen. Pienissä käävän murusissa tuntui olevan paljon väriä. Ensimmäiseen värjäykseen laitoin n. 300 g aluna & viinikivi esipuretettua lankaa. Liemen lämpötilaa pidin tunnin verran 80-87 asteessa. Väriä tarttui lankoihin voimakkaasti ja siirsin langat jäähtymään liemen lämpöiseen veteen.
Jälkiliemessä värjäsin n. 300 g lankaa. Pidän paljon karhunkäävän jälkivärinä saatavasta keltaisesta. Koska käävissä ja murusissa tuntui olevan väriä jäljellä laitoin käävät jälkiliemeen. Liotin yön yli ja keitin seuraavana päivänä tunnin verran. Liemi oli tumman ruskeaa.
Nyt en siivilöinyt kääpiä pois. Laitoin n. 250 g lankaa liemeen. Lisäsin alunan ja viinikiven 57 asteiseen liemeen. Pidin lämpötilan alle 90 asteessa reilun tunnin. Langat näyttivät liemessä beessiltä. Ajattelin, että no se siitä kokeilusta eipä tarvitse toista kertaa testata. Annoin lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan päivään. Koin kivan yllätyksen lankoja pesuun ottaessa, ne olivat värjääntyneet keltaisiksi. Lähes samaa sävyä, kuin I jälkiväristä.

Ei kommentteja: