toukokuuta 05, 2008

Värjäyksiä käävillää III

Okrakääpä Hapalopilus rutilans

Okrakääpä on värjäyssienistä kiinnostavin ja ”ylistetyin”. Yksivuotinen okrakääpä ei ole harvinainen, mutta sitä ei koskaan kasva runsaasti ja se kasvaa yksittäin. Melko pienen kokonsa ja vaatimattoman ulkonäön vuoksi se jää helposti huomaamatta. Tuoreena okrakääpä on pehmeä ja vaalean kellertävä tai vähän punertava. Löytämäni okrakäävät ovat kasvaneet melko ohuilla risuilla tai ranteen vahvuisilla kuolleilla koivun tai pihlajan rungoilla. Varma tunnistaminen on helppoa, kun tiputtaa pisaran ammoniakkia käävälle pisara muuttuu voimakkaan violetiksi jos kyseessä on okrakääpä. Muut käävät eivät muuta ammoniakista väriä. Okrakääpä on myrkyllinen.

Värjäystuloksia
25 g kuivattua okrakääpää
20g pakastettua okrakääpää
5 l vettä
Pilkoin käävät pieniksi veitsellä ja liotin yön yli. Lämmitin kattilaa hitaasti ja hiljakseen pari tuntia. Liemen tuoksu oli miellyttävä sienimäinen. Liemen ollessa 85 astetta lisäsin 50 ml ammoniakkia. Kellertävä liemi muuttui punertavaksi. pH 10.
Seuraavana päivänä lisäsin liemeen 45 g luonnonvalkoista lankaa ja kuumensin hitaasti. Lisäsin alunan 54 asteiseen liemeen. Värjäsin reilun tunnin n. 82-87 asteessa. Värimuutos langassa oli hidas. Aluksi vain aavistus punertavuutta, sitten possunpunaista, hentoa lilaa ja lopulta violettia. Lanka jäähtyi liemessä. Pesussa ei irronnut väriä juuri lankaan.
Jälkiliemeen laitoin n. 35 g luonnonvalkoista. Lämmitin lientä hitaasti ja pitkään. Väri ei tahtonut kiinnittynyt lankaan, vaikka sitä liemessä oli jäljellä. Jouduin keskeyttämään väräyksen lämpötilan ollessa 80 astetta. Lämpötila ehti pudota 48 asteeseen, kun aloitin liemen lämmittämisen uudelleen. Pidin lämpötilan 85 asteessa reilun tunnin. Vähä vähältä lankaa muuttui violetiksi ja jäähtyi liemessä yön yli. Lopputulos ilahduttavasti lähes samaa sävyä kuin ensimmäisessä värjäyksessä, vaikka en purettanut lankaa. Langan kuivuttua sävyeroa ei huomaa.
Vaikka jälkiliemi oli lähinnä tiskiveden väristä, kokeilin kolmella pikku vyyhdillä saisiko liemestä vielä hentoja sävyjä. Jälleen pitkä värjäys ja langat jäähtyivät liemessä. Luonnonvalkoinen puretettu ja purettamaton jäivät hailakoiksi. Männynsuomuorakkaan jälkivärin lanka värjääntyi aavistuksen lilaan päin.
Kovin voimakasta violettia en saanut, mutta aivan selvästi violettia. Palkitseva ensikokeilu.

Ei kommentteja: