kesäkuuta 12, 2008

Lupiini, komealupiini Lupinus polyphyllus värjäyksessä

Kasveilla värjäämisestä minulla on vähän kokemusta. Jostain olen lukenut, että kasveja tarvitaan suhteessa enemmän kuin sieniä tai kääpiä voimakkaiden värien saamiseksi.
Tämä mielessä keräsin lupiinin varsia, lehtiä ja kukintoja 10 litran kattilaan tiukkaan puristettuna. Lisäsin sadevettä niin paljon kuin kattilaan mahtui ja annoin vetäytyä yön yli. Seuraavana päivänä keittelin hennosti herneelle tuoksuvaa lientä pari tuntia. Vihertävän kellertävää väri irtosi niukasti. Laitoin yöksi pienen pätkän lankaa jäähtyneeseen liemeen. Yön aikana lanka värjääntyi vaalean vihreäksi. Seuraavana päivänä siivilöin harmahtavan liemen ja aprikoin oliko lupiineja sittenkin liian vähän.
Laitoin liemeen mielestäni maltillisesti lankaa vain n. 50 g valkoista ja saman verran luonnonvalkoista. Lisäksi ruosteinen ruuvi ja jousi antamaan rautapuretusta. Värjäsin pitkään, sillä langat pysyivät aika vaaleina. Jäähdytin langat liemessä. Pesussa ei väriä irronnut kovinkaan paljon, mikä ilahdutti. Lopputulos hentoa vihertävää. Jälkivärjäystä en edes ajatellut niin vähän väriä liemessä oli.

2. lupiinierään keräsin 25 litran saavillisen lupiineja, jotka pilkoin pienemmäksi silpuksi puutarhasaksilla. Painelin massan todella tiukkaan ja kaadoin vettä päälle. Liotin seuraavaan päivään.
Keittäessä lisäsin kattilaan lupiinisilppua sitä mukaan kun kattilaan mahtui. Liemestä tuli selvästi tummempaa kuin 1 erästä. Keittoaika oli kolmisen tuntia. Tästä erästä en siivilöinyt lupiinimössöä pois. Värjäsin reilun kaksi tuntia n. 75 g lankaa (valkoista, luonnon valkoista ja harmaata) ”rautanaula” puretuksella. Jäähdytin langat liemessä. Langoista tuli vähän tummempia kuin 1 erästä. Harmaa lanka värjääntyi parhaiten.

En anna vähällä periksi, joskus siitä on hyötyä ja joskus haittaa. Seuraavaan keitokseen käytin 2 erän jälkiliemen ja yhteensä 5 litraa tiukkaan puristettua lupiinisilppua jota lisäsin keiton aikana kattilaan. Tähän erään en käyttänyt kukintoja enkä siivilöinyt lientä. Aika mukavasti lehtien ja varsien palat sai ravistettua pois langoista. Kolmannen satsin vihreää voi sanoa jo tumman vihreäksi. Hyötysuhde on kuitenkin vaatimaton, sain värjättyä 40 grammaa harmaata lankaa.
Kaikki saamani vihertävät sävyt ovat ihan käypäsiä värejä. Ehkä oikealla rautapuretuksella saisi vähän tummempia sävyjä. Nyt kun täällä Pirkanmaalla on vihdoinkin satanut vähän vettä voisin vihdoinkin rasvapolttaa rautapadan ja värjätä seuraavan luupiinierän siinä. Lupiineja riittää ja kavereilta saan varmasti lisää värjäysmateriaalia, jos innostun kaikki omat lupiinini keittelemään väriliemeksi ☺

Lupiinivärjäyksen vihreät värit

3 kommenttia:

Mielis kirjoitti...

Kauniita sävyjä olet saanut lupiineista. Ilman rautaa, alunapuretuksella tulee vaaleaan lankaan hempeä 'vauvanvihreä', harmaaseen lankaan kauniimpi väri.
Raudan annostelun kanssa saa olla varovainen että langoista ei tule kovia. Löysin itse juuri kaapista viime kesänä sananjaloilla värjätyn, raudalla lopuksi sävytetyn langan joka oli kovettunut epämiellyttäväksi vaikka oli pesun jälkeen ihana ja pehmeä.

Sumikki kirjoitti...

Todella ihania värejä. Minulla olisi sitä Kanadan piiskua antaa taimina. Luulen meinaan, että siemenistä kasvattaminen on hidasta puuhaa. Leviää kyllä tosi hyvin. Jos haluat, niin voin laittaa tulemaan vai haetko, kun joskus toivottavasti tulet käymään Lammilla?
t. Sumikki :)

Hat kirjoitti...

Värjäsin uuden lupiinisatsin viikonloppuna. Käytin kertaalleen värjättyjä hailakoiksi jääneitä lankoja. Sain lisää vihreän eri sävyjä :)
Kokeilin myös värjäystä metsäkortteella. Väristä tuli beessiä ja langasta todella karkeaa. Ei ole hyvä värjäyskasvi.
Pidän mielessä raudan "petollisuuden".

Kiitos Sumikki "piiskutarjouksesta". Omat taimet ovat vielä niin pieniä, ettei niillä tänä vuonna värjätä.