syyskuuta 18, 2008

Pörhösuomuhelokka, Pholiota squarrosa

Värjäsin pörhösuomuhelokalla ensimmäisen kerran keväällä. 300 g kuivattuja helokoita ja 4 litraa vettä. Liotin sieniä pari vuorokautta ja liemi oli voimakasta, sameaa ja tuoksui voimakkaasti makeahkolle. En keittänyt lientä erikseen vaan laitoin langat suoraan liotusliemeen, koska liemi näytti vahvalta. Liemen lämpötila käväisi 93 asteessa, muuten värjäys tapahtui n. 80 asteessa. Sain ensimmäisestä värjäyksestä 150 g sinapinkeltaista. Jälkivärinä sain 150 g sameankeltaista. En ollut oikein tyytyväinen jälkiväriin. Kaikki langat olivat esipuretettu alunalla.

Toisessa värjäyksessä käytin 250 g kuivattua pörhösuomuhelokkaa 5 litraa sadevettä. Liotin vain vuorokauden ja keittelin hitaasti monta tuntia. Ylin lämpötila hetkellisesti 96 astetta. Liemi jäähtyi seuraavaan päivään.
Jätin sienet liemeen ja laitoin värjäykseen yhteensä 125 g aluna & viinikivi esipuretettua lankaa. Suunnilleen puolet luonnonvalkoista ja puolet valkoista. Lämpötila värjäyksessä 70 – 87 astetta toista tuntia. Värjäsin tämän erän nuotiolla. Lämpötilan pikainen nousu käy yllättävän nopeasti, mutta yhtä nopeasti sitä tarttuu kattilan kahvoihin ja siirtää kattilan sivuun. Lankojen nimilaputkin saivat hieman savuaromia. Langat jäähtyivät liemessä seuraavaan päivään. Pesussa väriä irtosi paljon, lankoja sai pestä aika pitkään. Lopussa liotin lankoja etikassa hetken ja viimeiseen huuhteluveteen laitoin huuhteluainetta. Merkittävää värieroa luonnonvalkoisen ja valkoisen välillä langoissa ei lopulta ollut.

Pörhösuomuhelokan jälkiliemi oli paksua vaaleanruskeaa. Jälkivärjäyksessä laitoin liemeen vuorokaudeksi likoamaan purettamatonta valkoista lankaa. Lanka oli hiukan punertavaa ennen värjäystä, mutta punertavuus ei tarttunut lankoihin. Alunan lisäsin värjäyksen alkuvaiheessa. Lopputulos vaaleankeltaista.
Liemi oli edelleen vaaleanruskeaa ja sameaa. Jotakin väriä liemeen jäi vielä paljon, mutta normaalilla värjäysmenetelmällä se ei jää lankoihin.
En tullut mitanneeksi pH:ta. Voisikohan pH:n muuttamisella saada värin jäämää lankoihin ? Tuntuu tuhlaukselta heittää niin ”värikylläistä” lientä pois. Liotin jälkiväriliemessä vielä n. 50 g luonnonvalkoista lankaa useita päiviä. Langasta tuli hailukkaa keltaista. Seuraavassa värjäyksessä annan lankojen kuivua ennen pesua, jospa väri jäisi paremmin lankoihin.
Kuvan langat ovat toisesta värjäyserästä.
Kyllähän pörhösuomuhelokallakin värjää ja saa omanlaistaan keltaista. Sieniä tarvitaan kuitenkin paljon, eli hyötysuhde on vähän heikko. Tänä syksynä näyttää parin välivuoden jälkeen löytyvän pörhösuomuhelokkaa ihan mukavasti näiltä seuduilta. ”Pörhis” kasvaa suurina ryppäinä haavan tai koivun juurella. Aika vaivattomasti saa kerättyä yhdeltä paikalta monta litraa pörhösuomuhelokkaa. Seuraavana syksynä kannattaa tarkistaa edellisvuotiset kasvupaikat, koska pörhösuomuhelokka kasvaa usein samoilla paikoilla.

3 kommenttia:

mielis kirjoitti...

Sienivärjäyksessä väriä lähtee joskus pestessä tosi paljon jos langat eivät ole olleet tarpeeksi kauan kuumassa väriliemessä. Ainakin kuukusväri lähtee enimmäkseen pesussa pois jos langat eivät ole tuntia 80-90 asteessa.
Pörhiksellä en ole itse huomannut samaa mutta olenkin kokeillut sitä kai vain yhden kerran...

Hullukaali kirjoitti...

Juuri kirjoittelin tuonne blogiini, että pörhösuomuhelokalla voi kuulemma värjätä lankoja (jäi joskus jostain ohjelmasta mieleeni) ja sitten löysinkin nämä sinun värjäilysi :) Kasveilla ja sienillä värjätyt langat ovat kyllä niin kauniita, että ehdottomasti värjäilisin itsekin, jos sattuisin olemaan käsityöihminen. Mutta kun en ole...

Hattis-Leena kirjoitti...

Kyllähän sitä voi kokeilla värjäämistä vaikka ei olisi käsityöihminen. Värjääminen on mielenkiintoinen ja palkitseva harrastus, kun kerran kokeilee haluaa kokeilla uudestaan ja uudestaan.
Värjättyjen lankojen hipelöinti ja ihaileminen on paras palkinto värjärille :) Lisänä tulee sitten lankojen käyttö neulomiseen ym.
Löysin tänään mukavan ryppään pörhösuomuhelokkaa. Laitoin kuivamaan koko satsin. Mukavasti helokoita on kertynyt syskyn kuluessa seuraavaa värjäystä varten.