lokakuuta 16, 2008

Haavankeltajäkälä, Xanthoria parietina

Viime syksyllä polun värjäysfoorumilla oli keskustelua haavankeltajäkälillä värjäämisestä. Jäkälillä värjätyt langat olivat todella kauniita, ainutlaatuisen värisiä. Kuvassa jäkälä "kukkii" maaliskuussa.
Haavankeltajäkälä kasvaa yleisenä useimmiten haapojen rungolla ja oksilla. Olen löytänyt haavankeltajäkälää myös koivun ja hernepensaan rungolta sekä kiviltä. Jäkälän talteen kerääminen onnistuu parhaiten kostealla säällä, silloin se irtoaa kasvualustastaan helpoiten.

Keräilin viime talvena jäkäliä, kun sopiville kasvupaikoille osuin. Kuivaaminen onnistui helposti huoneenlämmössä. Kun olin saanut kasaan vajaa 100 g kuivattua haavankeltajäkälää laitoin ne ammoniakkiliemeen tekeytymään. Lisäsin pieniä eriä silloin kun satuin jäkälää löytämään. Laitoin purkkiin niin tuoretta kuin kuivattuakin tavaraa. Viimeiset jäkälät lisäsin 20.4.

Purkki sai olla rauhassa kuistilla 4 kuukautta. Liemi oli vahvaa ja tummaa. Kaadon purkin sisällön kattilaan, ammoniakin löyhkä oli karmea. pH 10. Haavankeltajäkälän keittäminen ja värjäys on ehdottomasti ulkohommia!

Kuvassa kuukausia tekeytynyt jäkäläpuuro ja tummaakin tummempi liemi. Lisäsin kattilaan litran verran sadevettä ja keittelin jäkäläpuuroa hiljakseen tunnin verran. Siivilöin liemen ja otin jäkälät talteen.

Tein värjäystä varten pieniä n. 20 g vyyhtiä, kahdesta syystä. Lientä oli aika vähän ja polulla olleiden kokemuksen perusteella isojen vyyhtien kääntäminen auringossa tasaisen värin aikaan saamiseksi on vaikeaa. Kuvan vyyhti on ollut liemessä vain hetken ja se värjääntyi heti marjapuuronpunaiseksi.

Värjäämisessä sovelsin kaikkia lukemiani ohjeita. Ensimmäinen vyyhti oli väriliemessä vajaa tunnin. Laitoin sen aurinkoon roosan värisenä. Auringossa kuivuessaan väri haalistui haileeksi. Laitoin langan takaisin liemeen. Vuorottelin kolmen vyyhdin kanssa, liemeen, aurinkoon kuivamaan ja takaisin liemeen kunnes langat olivat mielestäni hyvän värisiä.

Oli mielenkiintoista nähdä miten väri muuttui auringossa, riippuen siitä miten pitkään lanka oli ollut liemessä. Pesin langat seuraavana päiväni, eikä niistä lähtenyt väriä juurikaan. Väristä tuli tasainen.

Jälkivärjäystä varten keitin uudelleen jäljelle jääneen liemen siivilöityjen jäkälien kanssa. Värjäsin tunnin keittovärjäyksenä. Liemi pääsi kiehahtamaan, koska sitä oli aika vähän. Lanka jäähtyi liemessä jonkin aikaa. Aurinkoa ei tuona päivänä näkynyt, joten lanka kuivui pilvisessä säässä. Pesin langan sen kuivuttua. Väriä ei lähtenyt juurikaan. Tästä langasta tuli roosaa.
Jälkivärjäyksen jälkeenkin liemessä oli edelleen väriä, mutta muista touhuista johtuen en ehtinyt sillä värjäämään. Uusi haavankeltajäkäläpurkki on taas tekeytymässä. Jospa saisin kerättyä siihen haavankeltajäkälää vähän isomman määrän pikkuhiljaa.

6 kommenttia:

Hullukaali kirjoitti...

Aika mystistä, että keltaisesta jäkälästä lähtee violetti/marjapuuron punainen väri.

Anonyymi kirjoitti...

Oletpa saanut upean väristä lankaa haavankeltajäkälällä! Näytti tulevan vielä aika tasaisen väristä eikä yhtään laikullista. Kannattaisi varmaan minunkin kokeilla pienillä vyyhdillä seuraavan kerran.

Terveisin Anne, (se joka kävi kinnasneulaopissa)

Sumikki kirjoitti...

Minäkin voisin kantaa korteni kekoon ja kerätä haavankeltajäkälää. Sitä on meillä mökillä pellon reunassa runsaahkosti. Näyttää tulevan todella hyvänväristä lankaa.

t. sumikki ;)

Hattis-Leena kirjoitti...

Kyllä, värinmuutos on jännä prosessi,joka vie aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä :-)
Pienet vyydit tosiaan värjääntyivät tasaisesti. Aikaa vievää puljaamista niiden kanssa kyllä oli, mutta lopputulos on sen homman arvoinen.
Oletkos Anne pyöritellyt kinnasneulaa? Minulla on parhaillaan menossa hatun teko uudella kinnasneulalla. Laitan kinnasneulatyöistä tarinaan tänne blogiin kun saan hatun valmiiksi.
Kiitos Sumikille etukäteen "jäkälätarjouksesta"!

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas! Koneeni hajosi ja kaikki tiedot meni sen siliän tien, myös sinun sähköpostiosoitteesi. Olisin kirjoittanut mutta kun sitä ei enää ole... niin täytyy tämän blogin kautta pitää yhteyttä! Olisi minulla asiaakin; sinä kun olet käyttänyt 7v lankaa värjäyksiisi, niin pitääkö se pestä ensin niin kuin rasvalankakin ammoniakilla yms? Vai voiko värjätä suoraan? En ole nyt pyörittänyt kinnasneulaa, täytyy ottaa se taas käyttöön. sinulla oli hyvä idea, voisin yrittää tehdä pipon sillä seuraavaksi. toivottavasti osaan vielä! Toivottavasti sinulla on vielä sähköpostiosoitteeni...

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja tuon edellisen viestin lähetti kinnasneulaoppilas Anne