lokakuuta 22, 2008

Kinnasneula, neulakinnas

Miten ihmeessä minusta tuli kinnasneulan ”pyörittäjä” ?

Keltainen lanka värjätty verihelttaseitikeillä ja vihreä samettijaloilla.

Isoäitini on ollut kinnasneulataitaja, mutta taito ei valitettavasti siirtynyt sukupolvelta toiselle. Luultavasti isoäitini jäämistöstä kinnasneula on hävitetty ymmärtämättä sen arvokkuutta. Toivon kuitenkin, että neula olisi jossain tallessa ja jonain päivänä se päätyisi minulle. Lapsena en ole ollut kiinnostunut käsitöistä lainkaan. Mummu yritti sitkeästi opettaa minulle pitsivirkkausta kalastajalangasta. Pykälät opin, mutta siihen se sitten jäi. Pitsinen sängynpeitto on edelleen tekemättä ;) Koulussa olin varmaan käsityöopettajien pahin painajainen kun en tahtonut oppia tumppua tai sukkaa neulomaan. Silmukat putoilivat puikoilta ja hukkuivat jonnekin tai olivat niin kireitä, että puikot narskuivat. Jatkuvan purkamisen ja käsien hikoilun seurauksena työ vain vanui huopamaiseksi tekeleeksi. Tekstiilikäsityöt eivät kiinnostaneet tippakaan. Vaan elämä on koulinut ja lapsille on pitänyt saada sukkia ja tumppuja :D Käsitöiden tekeminen nykyään ihan vapaaehtoisesti ei ole lainkaan tuskallista.

Joskus vuosia sitten 2000- luvun alussa Käsityökerhon lehdessä oli ohjeet kinnasneula kintaiden tekemiseen. Ohje alkoi kiinnostamaan, kun tiesin isoäitini neuloneen kinnasneulalla. Ostin ensimmäisen paksun, lyhyen ja leveäpäisen neulan käsityöliikkeestä Tampereelta. Opettelin ohjeiden mukaisen haastavan tekniikan. En ymmärtänyt aivan kaikkea ja kyselinkin useilta vanhemmilta muoreilta apua. Ei läheltä eikä kaukaakaan löytynyt yhtään osaajaa, vaikka hyvin taitavia käsityöihmisiä ovat.
Lopulta muutaman vuoden jälkeen onni potkaisi ja kuulin Karjalasta kotoisin olevasta kinnasneulataitajasta. Pääsin hänen ohjauksessa opettelemaan tekniikkaa. Aivan aluksi hän ihmetteli neulani mallia ja sanoi, ettei se ole mistään kotoisin, kerettiläinen malli pah. Iloinen ja huumoritajuinen Maija-Liisa muori opetti aivan toisenlaisen tekniikan pyörittää kinnasneulaa. En ole sen jälkeen neulonut kuin Maija-Liisa muorin oppien mukaan. Vuosien kuluessa olen saanut lisää tietoa kinnasneulatekniikoista. Oppimani peukalotekniikka on varmaankin vaikein mahdollinen.


Tekniikka ja neulat
Neuloja on karkeasti ottaen kahta mallia eri tekniikoista johtuen. Lyhyt ja leveä neula sekä pitkä ja kapea neula. En tiedä mitä nimitystä virallisesti asiasta käytetään, mutta käytän ilmaisua peukalotekniikka ja ei peukalotekniikka kuvaamaan neulontatavan eroja.
Ei peukalotekniikalla tehdään neulominen pujottelemalla lankojen yli ja ali, eikä välttämättä tehdä silmukan kiertoa. Tästä tekniikasta on monta variaatiota, helposta ja yksinkertaisesta vähän vaikeampaan. Käsityökerho lehden ohje kuuluu tähän ryhmään. Samoin Luulajassa Pohjois-Ruotsissa eräässä perinnekylässä nuoret neulovat kinnasneulalla yksinkertaisella tekniikalla. Lyhyt ja leveä neula soveltuu näiden tekniikoiden tekemiseen. Neulosjälki on harvempaa ja ohuempaa kuin peukalotekniikalla.

Pitkä ja kapea neula soveltuu parhaiten käyttämääni peukalotekniikkaan. Tässä neuloksessa peukalon päällä on aina kolme silmukka. Neulaa pujotellaan neljässä eri vaiheessa. Yksi vaihe tehdään kiertäen työn nurjalla puolella. Peukalotekniikassa leveän ja lyhyen neulan käyttäminen on hankala. Neula pujotellaan useiden silmukoiden, lenkkien läpi ja neula työnnetään peukalon takaa takaisin työn etupuolelle yhdellä ”vedolla”. Lyhyt ja leveä neula ei tahdo solua niin monen silmukan läpi jouhevasti.

Ylin neula on käsityöliikkeestä ostamani. Sen pään olen hionut omaa tekniikkaani varten solakammaksi. Alunperin sen pää oli todella tylppä ja leveä. Tuota neulaa en ole käyttänyt alkuopettelun jälkeen.
Kaksi seuraavaa pitkää neulaa on tehty Maija-Liisan neulan mukaan. Ne soveltuvat parhaiten käyttämälleni tekniikalle. Joskin neulan reikä niissä on vähän ahdas kaksinkertaiselle paksulle villalangalle. Pienellä hiomisella reiän saan toki sopivammaksi.
Neljä seuraavaa neulaa on tehty visakoivuista, iso kiitos niiden tekijälle kotihiirelle. Ne ovat tavattoman sileitä ja mukavia käteen. Kaksi ylintä visakoivuista neulaa toimii paremmin ei peukalotekniikalla tekemiseen. Kahta alimmaista visakoivuneulaa olen vähän ”tuunannut” eli hionut päistä vähän pyöreämmiksi. Alin neula on tällä hetkellä käytössä, se liukuu mukavasti silmukoiden läpi.

Kinnasneulan pyörittämistä on harjoiteltava koko ajan muuten taito tahtoo unohtua. Kinnasneulalla voi tehdä vain ns. suljettua neulosta, eli pyöreitä kappaleita. Tämä vähän rajoittaa tekniikan käyttämistä asusteissa. Olen kokeillut eri muotoisten kappaleiden tekemistä toistaiseksi laihoin tuloksin. Sukkiakin olen yrittänyt saada aikaan, mutta lopputulos ei ole ollut kovin kaunis. Haastetta riittää vielä pitkäksi aikaa.


Työn alla olevan lakin langat olen värjännyt luonnollisesti sienillä ja käävillä. Ruskea karhunkääpä, harmaanvihertävä samettijalka, vaalea raidankääpä.
Jatkan langan palmikoimalla lankojen päät toisiinsa Maija-Liisan ohjeiden mukaan. Kun vaihtaa väriä jatkokohdasta tulee hauska, elävä koska lanka ei vaihdu saman tien vaan uppoaa neulokseen vähitellen.
Kinnasneulatyön aloitus on hankalinta, neulan pujottelu ei niinkään vaikka vaiheita on monta. Kahden samankokoisen kintaan ja peukalon neulominen tahtoo olla sekin aluksi harmillisen vaikeaa. Tämän ongelman olen ratkaissut niin että teen kahta kinnasta samanaikaisesti. Näin kavennukset ja levennykset osuvat suunnilleen samoihin kohtiin. Kinnasneulatyössä ei oikein voi laskea silmukoita, kerroksia kylläkin.
Ensimmäiseksi kinnasneulatyöksi kannattaa tehdä kännykkäpussi, laukku tai hattu niin ei tarvitse tehdä kahta samanlaista kappaletta.

5 kommenttia:

Annyna kirjoitti...

Pitää ihan ajan kanssa tutustua tuohon tekniikkaan, kunhan vaan sitä aikaa löytyy jostakin!
(Remonttikin on näköjään edennyt hyvin, kiitos kutsusta blogiin! Hyvältä näyttää :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen tässä opiskellut netistä tätä kintaan tekoa ja perustekniikka suomeksi alkaa sujua, mutta mitäs sitten tehdään kun halutaan aloittaa se toinen kerros!!?? Voitko auttaa?
Kyselee Maija

Hattis-Leena kirjoitti...

Hei Maija!
Laitan jonkinlaisia ohjeita ja kuvia blogiin lähiaikoina.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Odotan innolla, pitäisi saada äidille joululahjaksi tai edes alku :-)

Maia

Anonyymi kirjoitti...

Olen opetellut neulakinnastekniikkaa ja yhdet kintaat jo saanut aikaankin. Sanot jatkavasi lankaa palmikoimalla. Mitä se tarkoittaa? Itse olen tehnyt vain huopuvasta langasta ja jatkanut lankaa huovuttamalla uuden pätkän edellisen jatkoksi.

Saija