lokakuuta 31, 2008

Tulihelokka, Pholiota flammans yllättäjä

Tulihelokka on mielestäni hyvin kaunis ja viehättävä sieni. Upean oranssinkeltaisen sienen kuvaaminen on haastavaa. Vielä en ole onnistunut nappiotoksessa.Tulihelokka kasvaa havupuiden sammaloituneilla kannoilla. Sienikirjat sanovat sen olevan yleinen, mutta kulkemissani maastoissa en ole sitä koskaan löytänyt runsaasti.
Kuluneen syksyn aikana sain kerättyä kasaan kuivattuna vain 15 g tulihelokkaa. Laitoin murskatut sienet tekeytymään lämpimään veteen vuorokaudeksi. Liemi muuttui melko pian kellertäväksi. Nakkasin pienen pätkän alunapuretettua lankaa liemeen likoamaan.
Seuraavana päivänä lanka oli kirkkaankeltainen, upea väri. Otin langan pois ja keittelin tunnin. Liemen väri voimistui selvästi keittämisen aikana.
Koska lientä oli hyvin vähän, lisäsin hiukan vettä ja pienen vyyhdin alunapuretettu lankaa. Värjäsin tunnin verran 70 -80 asteessa. Pikku kattilassa liemen lämpötilan pitäminen alle kiehumispisteen oli hankalaa. Hiukan viitseliäisyyttä ja vahtimista kattilassa värjääminen vaati. Olisi pitänyt toimia toisin, eli laittaa liemi ja lanka lasipurkissa kattilaan jossa on vettä. Jäähdytin langan liemessä yön yli ja annoin kuivua ennen pesua. Väriä ei pesussa lähtenyt juurikaan ja lopputulos oli mykistävän kaunis.

Ensimmäisen värjäyksen jälkeen liemessä oli edelleen väriä. Keittelin kuitenkin liemen sienineen uudestaan ja keitto irrottikin uutta väriä lisää. Liottelin ennen keittovärjäystä alunapuretettua lankaa liemessä muutaman tunnin ja värjäsin 70 -80 asteessa tunnin verran. Pesin langan vasta kuivumisen jälkeen.
Alempi lanka I-värjäyksestä ja ylempi II-värjäyksestä. Sain hyvin pienellä määrällä sieniä yhteensä 50 g kauniita lankoja, sävyt ovat karhunkäävän luokkaa. Ilokseni totesin tulihelokan riittoisaksi värin lähteeksi. Värilientä oli toisen värjäyksen jälkeen hyvin pienen tilkka sillä en enää värjännyt. Jotain väri siitä olisi varmaankin vielä lankaan tullut.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

´Hieno väri! Minä en ole koskaan (tietääkseni) löytänyt tulihelokkaa. Jospa joskus:)