marraskuuta 28, 2008

Punalahokka

Kaunis punalahokka Hypholoma lateritium kasvaa tuppaina lehtipuiden kannoissa. Kasvu aika on pitkä kesästä – syksyyn.

Pihassani on vanha koivunkanto jossa punalahokka on viihtynyt useita vuosia. Punalahokka voi kasva melko suureksi, isoimmat lakit voi olla yli 10 cm.

Ensimmäiseen koevärjäykseen käytin 50 g kuivattua punalahokkaa. Liottelin sieniä huoneenlämmössä vuorokauden. Keittelin omituiselta ja voimakkaalta tuoksuvaa lientä vajaa kaksi tuntia. Liemestä tuli suklaanruskeaa.
Laitoin värjäykseen luonnonvalkoisen aluna-viinikivipuretetun langan ja jostain värjäyksestä hennonkeltaiseksi jääneen langan, yhteensä n. 30 g. Melko pian langat alkoivat kellertämään, vaikka liemi ei ollut lainkaan keltaista. Värjäsin tunnin verran 81 -85 asteessa. Langat jäähtyivät yön yli liemessä.
Pesussa langoista ei lähtenyt paljonkaan väriä. Viimeiseen huuhteluveteen lorautin vähän etikkaa. Lankojen kuivuessa värit voimistuivat.
Seuraavaan värjäyserään laitoin vain 25 g:n vyyhdin beessiä lankaa. Värjäsin tunnin. Liemen lämpötila pääsi hetkellisesti nousemaan 91 asteeseen. Lanka jäähtyi ja likosi liemessä seuraavaan päivään.

Etualalla 1. värjäyksen tulos ja taka-alalla 2. värjäyksen lanka. Oikein kivaa sinapinkeltaista ja hyvää ruskeaa. Värit ovat voimakkaammat kuin mitä sain kuusilahokalla.

Ei kommentteja: