marraskuuta 07, 2008

Värejä ruokasienistä 1.

Ruokasienten käyttäminen värjäykseen saattaa tuntua todella omituiselta, mutta sitä se ei ole. Hyvänä ruokasienenä pidetty herkkutatti kasvaa hetkessä yli-ikäisiksi, eikä sitä silloin enää kelpuuteta ruokasieniksi. Vanhat, pilleiltään vihertävän keltaisiksi menneet herkkutatit soveltuvat värjäämiseen. Nuoret valkopilliset tatit käytetään tietenkin ruokasienenä.

Herkkutatti Boletus edulis ssp. edulis

Värjäykseen käytin kuivattuja herkkutatin pillejä 150 g. Liotin sieniä yön yli. Voisi helposti kuvitella että tatin pillien liottelusta tulisi hyvät tuoksut, mutta liemi haiskahti omituiselta happamalta ei laisinkaan hyvälle. Liotuksen jälkeen liemi oli tummanruskeaa ja sakeaa. Keittelin tattisoppaa pari tuntia kunnolla kiehuttaen. Liemi oli vähän limaista ja paksua, mutta ei ihan niin niljakasta kuin odotin. Siivilöin n. 40 asteeseen jäähtyneen liemen ensin siivilän läpi ja vielä kahteen kertaan tiheän suodatinkankaan läpi saadakseni limaisuutta pois mahdollisimman paljon
Värjäsin 150 g alunalla ja viinikivellä puretettua lankaa tunnin verran 80-90 asteen lämmössä. Lanka oli aluksi ruskeaa, loppuvaiheessa enemmän kellertäviä. Lukemissani värjäysohjeissa herkkutateilla varoitetaan lankojen limaantumisesta ja pesin langat kun liemi oli jäähtynyt n. 50 asteeseen. Ihme kyllä lanka ei ollut yhtään limainen tai niljakas. Taisi siiviläkankaasta olla apua. Värjäyksen jälkeen liemi oli edelleen tummanruskeaa.
Värjäsin vielä samalla liemellä n. 45 g luonnonvalkoista esipuretettua lankaa 85 -87 asteessa n. 1 ½ tuntia. Otin pienen riskin ja jäähdytin langan liemessä. Lanka ei limaantunut eikä peseminen ollut hankalaa.

Langasta tuli ihan kivaa murrettua keltaista, odotin vähän voimakkaampaa väriä. Jos käyttäisi enemmän sieniä ja vähemmän lankaa saisi varmaankin voimakkaampia värejä. Osa väriaineista saattoi jäädä myös tiheään siiviläkankaaseen. Toisessa värjäyksessä sain ruskeampia lankoja. Tuo väri ei ole ehkä kaikkein kaunein, mutta kyllä sillekin vielä käyttöä löytyy.

Ei kommentteja: