tammikuuta 30, 2009

Samettijalka, Paxillus atrotomentosus värjäyksessä

Samettijaloilla saa rautapuretuksella eri sävyisiä vihreitä. Nuorista sienistä voi saada myös sinivioletteja sävyjä. Tarkoitukseni oli kokeilla mitä muita värejä samettijalasta voisi saada ilman rautapuretusta.


Värjäsin nyt ensimmäisen kerran kuivatuilla samettijaloilla, sienet olivat nuoria. Edellisistä värjäyksistä olen saanut aluna- ja rautapuretuksella kauniita vihreitä värejä sekä kerran lyhyellä värjäyksellä harmaata violettiin / siniseen vivahtavaa lankaa. Tämä lanka ei ole muuttunut vihertäväksi.

Liottelin lumesta sulatetussa vedessä 100 g kuivattuja samettijalkoja vuorokauden. Liotuksessa liemi muuttui punertavan ruskeaksi. Keitin lientä maltillisesti tunnin verran ja annoin olla seuraavaan päivään. Keitettäessä väri voimistui entisestään.

Liemestä tuli kaunista melko voimakasta punertavaa, vaikka sieniä oli aika vähän. Laitoin liemeen luonnonvalkoista alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa, luonnonvalkoista purettamatonta lankaa, vaalean harmaata alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa sekä vaalean harmaata purettamatonta lankaa yhteensä vajaa 100 g.
Halusin nähdä miten puretettu ja purettamaton lanka värjääntyy samassa liemessä.
Muistiinpanoistani löysin myös merkinnän, että liemi kannattaa siivilöidä ennen värjäystä, koska sienten irrottaminen langoista on työlästä. Kuivatut sienen palat eivät kuitenkaan näyttäneet niin takertuvilta kuin mitä tuoreet samettijalat ovat, joten jätin sienet liemeen värjäyksessä.Lankojen oltua hetken liemessä ne muuttuivat selvästi siniviolettiin suuntaan ja värit voimistuivat lämpötilan ollessa alle 60 astetta. En tiedä onko pH:lla merkitystä samettijalkavärjäyksessä, mutta mittasin liemen ja pH oli 4 huiteilla.
Nostin liemen lämpötilaa hitaasti 85 asteeseen ja otin levyn pois päältä. Langat värjääntyivät 80-85 asteessa n. 20 minuuttia. Selvästi siniset ja violetit sävyt hävisivät, kun liemen lämpötila nousi lähelle 80 asetta. Jäähdyin lankoja liemessä huoneen lämpöön. Puristelin vyyhdet ja ravistelin sienen palat pois ne irtosivat yllättävän helposti. Laitoin langat kuivumaan ennen pesua.


Langat ennen pesemistä. 1. esipuretettu vaaleanharmaa, 2. purettamaton vaaleanharmaa, 3. purettamaton luonnonvalkoinen, 4. esipuretettu luonnonvalkoinen.

Pesussa langoista irtosi vain vähän väriä. Huuhtelin lopuksi miedolla etikkavedellä ja viimeiseen huuhteluveteen lorautin huuhteluainetta.
Lankojen väri ei paljon muuttunut kuvassa ennen pesua olevista langoista. Harmaa esipuretettu lanka 1. on kaikkein tummin ja voimakkain. En ole aikaisemmin saanut näin tummaa väriä mistään värjäyksestä. Tumma lähes musta väri on minulle mieleinen, varsinkin kun se on saatu ilman voimakasta rautapuretusta, joka haurastuttaa langan. 2. langan väri on vihertävin ja 3. ruskein. Lanka 4. on luonnossa harmahtavanruskea ei laisinkaan hassumpi tumma väri sekään. Langoissa 1. ja 4. on tumma vihertävä sävy.

Jälkivärjäykseen laitoin vain 25 g luonnonvalkoista esipuretettua lankaa, koska ensimmäisen värjäyksen jälkeen liemi oli melko väritöntä. Värjäsin 83 – 89 asteessa reilun tunnin. Langoista tuli vaaleanruskeita ja niissä on kuitenkin aavistus vihertävyyttä.

6 kommenttia:

Kaijaleena kirjoitti...

Otin esille omat syksyllä värjäämäni samettijalkalangat Onneksi löysin blogijutun silloisista värjäyksistä, sillä muuten en olisi muistanut miten puretin http://leena.ukkolanakat.net/?p=121 Oliivin vihreää hain ja harmaata sain. Loppuksyksystä löysin ison kasan samettijalkoja, työnsin ne isossa pussissa pakkaseen, kun en ehtinyt tehdä muuta. Saiskohan niistä mitään? ja mikä temppu pitäisi tehdä jotta saisi vihreää?

Anonyymi kirjoitti...

wunderbar,deine färbungen mit Samtfußkremling, danke fürs zeigen

wounderfull, thanks for showing
wie call this mushroom "Samtfußkrempling "

.gruß wiebke

Hattis-Leena kirjoitti...

Samettijalasta saa varmasti vihreää vähäiselläkin rautapuretuksella. Rautavithrilliä käytetään 1 g / 100 g lankaa. Rautavithrilli lisätään liemeen vasta värjäyksen loppuvaiheessa. Useissa ohjeissa mainitaan puretusajaksi 15 minuuttia värjäysajan lopusta. Lankoja ei pidä jäähdyttää rautavithrillisessä liemessä.
Olen pohtinut voiko lientä johon on lisätty rautaa käyttää jälkivärjäykseen turvallisesti....
Omakohtaisia kokemuksia raudan käyttämisestä ei vielä ole, koska
käytän etikkavedessä ruostutettuja rautanauloja antamaan tarvittavan rautapuretuksen. Tavassa on se huonopuoli, ettei raudan tarkkaa määrää voi tietää. Olen käyttänyt kolmea ruostunutta rautanaulaa n. 8 litraan värjäyslientä. Naulat ovat olleet kattilassa koko värjäyksen ajan, eikä tämä määrä ole haurastuttanut lankaa.
Tähänastiset samettijalkavärjäykset olen tehnyt tuoreilla tai kuivatuilla sienillä. Pakastimessa on tällä hetkellä samettijalkoja joilla värjään pikapuoliin. Niinpä en vielä tiedä mitä värejä pakastetuilla samettijaloilla voi saada.

Leena kirjoitti...

Hieno kirjoitus ja värit mitä olit saanut!!
Myös minä olen saanut vihreää pelkällä alunapuretuskella, mutta sieniä pitää olla silloin tosiaan aika paljon suhteessa lankaan (enemmän kuin raudan kanssa/rautapadassa värjätessä) ja se vihreä on ollut valonkestävää, toisin kuin ilman mitään puretusta saamani violetti, joka on nyt puolentoista vuoden jälkeen muuttunut melkein täysin vihertäväksi(!). Vain ihan vyyhdin sisällä on vielä violetihtavia kohtia. Langat on säilytetty muovipussissa pahvilaatikossa, johon ei paljoa valoa pääse, mutta hiukan kuitenkin.
Samoihin aikoihin, kun minä värjäsin nämä silloin toissa syksynä, jotkut olivat värjänneet 7veljestä samoin ja saaneet myös violetteja, olisi mielenkiintoista tietää, ovatko ne pitäneet värinsä, koska jos niin on, niin silloin jokin langoissa oleva kemikaali on varmasti toiminut kiinnittävänä aineena. 7veljekseenhän tarttuvat muutenkin värit voimakkaamin kuin ihan käsittelemättömään villaan.

En ole koskaan saanut samettijalalla niitä hienoja mustia/mustan purppuraisia, mitä ruotsalaisissa värikirjoissa sanotaan tai Funghi&Fibre symposiumissa on saatu, enkä voi ymmärtää miksen. Johtuuko vedestä.. vai onko itse sienissä eroa???

Leena kirjoitti...

Jos nyt teidän kaimojen kommentteja pistäis yhteen, niin kun haen avannoista vettä ja keitän ison pussilliseni samettijalkoja, ja laitan alunalla puretetut langat siihen. Jos en saa vihreätä, niin sitten pieni töräys rautavihtrilliä. Porakaivon rautaisen veden pidän kaukana keitoksestani. Vaikka sitäkin tietysti voisi kokeilla, mutta eihän nuo sienet kaikkeen riitä. Minulla on myös samanlainen pussillinen männyn kanssa kasvanutta suomuorakasta, mites sillä saisi sinertävää?

Hattis-Leena kirjoitti...

Voi harmi, kun violetti on alkanut vihertämään.
Olen värjännyt pääasiassa 7veljestä, Isoveli ja Nalle lankoja. Joissain värjäyksissä olen käyttänyt paksuhkoa karstalankaa samoissa värjäyksissä. Karstalanka ei värjäänny niin hyvin kuin ”kaupan” langat joissa on mukana vähän tekokuituja.
Purppuranmustaa olisi kyllä upeaa saada samettijaloilla. Jonkun verran minulla on niitä vielä kuivattuna ja pakastettuna. Mitähän ”taikatemppuja” ruotsalaiset tekevät kun saavat erilaisia värejä kuin suomalaiset. Tulipa mieleeni, että Raijalta pitää muistaa kysellä ruotsalaisista langoista ja samettijaloista. Hän kun tuntee erittäin hyvin molempien maiden sienet ja käävät.

Onnea ”kolmannelle” Leena samettijalkavärjäykseen!
Tässä Riihelän Leenan http://riihivilla.blogspot.com/search?q=suomuorakas tuloksia männynsuomuorakasvärjäyksestä.

Itselläni on männynsuomuorakkaat muhimassa ja odottamassa värjäämistä.