maaliskuuta 02, 2009

Värjäys pakastetulla samettijaloilla Paxillus atrotomentosus

Olin kuivattanut hiukan nuoria samettijalkoja ennen pakastamista eli sienet olivat puolinihkeitä pakastettaessa. Sulattelin sieniä huoneenlämmössä päivän ja kaadoin sienet kattilaan lämpöiseen veteen. Keittelin varovaisesti pari tuntia. Liemi oli kaunista voimakasta ja violettia.
Kokeilin tässä värjäyksessä Riihelän Leenan arvelut voimakkaan alunapuretuksen vaikutuksesta samettijalasta saataviin väreihin. Olin esipurettanut eri värisiä ja laatuisia lankoja 300 g 75 g:lla alunaa.

Värjäykseen laiton 75 g lankaa ja värjäsin 60- 65 asteessa tunnin verran. Sieniä oli paljon suhteessa lankamäärään, reilusti yli kilo. Kaikki langat värjääntyivät hyvin tummiksi ja hakemaani mustanviolettikin läikehti osassa lankoja.

Kuvassa langat pesun jälkeen märkinä. Pesussa väriä irtosi aika paljon. Värit näyttivät kyllä lupaavilta. Koska samettijalalla värjätyt langat tahtovat auringon valossa vihertyä tai haalistua vähitellen jätin langat kaakon suunnassa olevalle ikkunalaudalle kuivumaan.

1. 7veljestä harmaa.
2. Nalle luonnonvalkoinen.
3. Pirtin karstalanka harmaa.
4. Pirtin kampalanka luonnonvalkoinen.
Ja niinhän siinä kävi reilun viikon kuluttua, että violetit harmaantuivat, vaikka aurinko ei olen päivittäin paistanut. Vyyhti 4. on sisältä enemmän violetimpi kuin päältä. Avasin vyyhdet kuvan ottoa varten.

Mielenkiintoista on se, että superwash käsitellyt Nalle ja 7veljestä värjääntyivät tumman oliivinvihreiksi 7veljestä melkein mustaksi, mutta Pirtin langat enemmän violeteiksi. Nalle ja 7veljeistä eivät ole harmaantuneet tai haalistuneet ikkunalaudalla.

Värjäyksissäni olen huomannut, että 7veljestä lankoihin värit tarttuvat voimakkaammin kuin sellaisiin lankoihin joissa on vielä lanoliinia jäljellä. Käyttämäni Isoveli ja Nalle lanka on osoittautunut samanveroisiksi 7veljeksen kanssa. Nalle lanka on värjääntynyt useimmiten samoin kuin ”veljeslangat” , mutta ei aina.
Värien hyvän kiinnittymisen syynä mainituissa langoissa on varmaankin superwash käsittely. Etsin tietoa superwash käsittelystä Novitan nettisivuilta, mutta valmistaja ei kerro käsittelystä, käsittelyprosessista tai käytetyistä kemikaaleista mitään. Superwash käsittelyn tarkoitus on tehdä villalangoista huopumattomia niin, että neulotut asusteet ym. voidaan pestä pesukoneessa 40 asteessa.
Vähemmän käsitellyt kehräämöjen langat sisältävät lanoliinia, siksi ne tuoksahtavat mukavasti lampaalle värjättäessä. Näihin lankoihin sieni- ja kasvivärit tarttuvat hyvin, mutta värisävyt jäävät vähän vaaleimmiksi kuin superwash käsiteltyihin lankoihin. Eron huomaa jos samassa liemessä on värjännyt molempia lankoja joissa pohjaväri on ollut sama. Kehräämöjen hellästi käsitellyt langat tulevat helpommin takkuisiksi ja karheiksi jos väriliemen lämpötila nousee 90 asteen. Superwash langat sietävät jopa hetkellisesti yli 90 asetta.

Pakastettujen samettijalkojen värjäyksestä tavoitellut ja saadut violetit värit ovat kuitenkin selvästi paremmat Pirtin kehräämön langoissa, kuin superwash käsitellyissä langoissa. Pitäisi lukea enemmän kemiaa, että saisi selville miksi samettijalan violettiväri on katoavaista ja sen kiinnittyminen lankoihin on aika erikoista.
Pakastettujen samettijalkojen toisesta värjäyksestä 80 asteessa sain ruskeita ja hailakanruskeita lankoja, joten kaikki ”hyvät” väriaineet tarttuivat lankoihin jo ensimmäisessä värjäyksessä.

3 kommenttia:

Kaijaleena kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen kokeilu. Minä en ole koskaan käyttänyt noita konepestäväksi käsiteltyjä sekoitelankoja, joten en voi kertoa niiden värjäytymisestä kokemuksiani, mutta täältä blogistaniasta olen useamman kerran lukenut, että ne värjäytyvät paremmin.
Pirtin valkea on kyllä käynyt kovan pesun. Pirttihän lähettää omaan tuotantoonsa tulevan villan ulkomaille pestäväksi ja pesevät hellästi vain niiden asiakkaidensa villan, jotka ottavat lampaittensa villan itselleen. Tälläisiä lankoja saa esim Riihivillalta ja Pelson vankilalta. Joten minä epäilen että tuo erilainen värjäytyminen ei niinkään ole lanoliinistä johtuvaa, vaan tuosta käsittelystä, joka estää huopumisen. Niinhän sinä itsekkin epäilet. Minulla on paljon ollut virolaista lankaa ja olen huomannut senkin olevan aina eriväristä kuin samassa keitoksessa ollut Pirtin lanka
Pakkasessa ovat yhä nuo aikaisemmin mainitsemani samettijalkat. Teen niistä myös Leena R:n ohjeilla kokeiluja, mutta menee huhtikuulle. Vertaillaan sitten noita värejä.

pääpä kirjoitti...

Neulesivuilta maailmalta löytyy mm tällaisia määritteitä tuosta superpesusta: "So how is superwash wool made? It can be made using an acid bath that removes the "scales" from the fiber, or it can be made by coating the fiber with a polymer that basically keeps the scales from being able to join together and cause shrinkage."

Minä en yritäkään saada violettia vaan pitäydyn Leenan reseptin sienimäärien kanssa, tavoitteenani ne kauniit ja himmeät vihreät :D

Leena=Kaijaleena kirjoitti...

Täältähän se löytyi. En vain jotenkin osannut heti tulla,vaan Riihivillan Leena opasti. Kamalasti näytän tänne kirjoittaneenkin. Etsin tuota samettijalan violettia muilta ja sinulle se on. Voiskohan tuo pakastaminen jotenkin vaikuttaa asiaan?