huhtikuuta 02, 2009

Väräjäys samettikukilla Tagetes

Kouliessani samettikukan taimia kylvölaatikosta ruukkuihin tuli mieleeni varastossa olevat kuivatut samettikukat. Vähän kaikkea on tullut kerättyä ja kuivattua varastoon kuin hamsteri. Olen odottanut malttamattomana lämpimiä kevätpäiviä, että voisin aloittaa ulkovärjäyskauden. Ammoniakkiliemissä on tekeytymässä yhtä ja toista mielenkiintoista. Vuosi sitten krookukset kukkivat pihassa, nyt niitä peittää vielä paksu hanki.

”Aikaa” odotellessa värjäsin samettikukilla.
150 g:lla samettikukkia sain värjättyä yhteensä 300 g lankaa.
1. värjäyksessä puretin langat alunalla ja viinikivellä värjäyksen yhteydessä. Värjäsin tunnin verran ja jäähdytin langat liemessä seuraavaan päivään.
2. värjäyksessä luonnonvalkoiset langat olivat voimakkaasti alunaesipuretettuja.
Kolmannen samettikukkavärjäyksen langat puretin alunalla ja viinikivellä värjäyksen yhteydessä.

1. vaalean harmaa 7veljestä, ensimmäisestä värjäyksestä.
Toinen värjäys: 2. 7veljestä luonnonvalkoinen ja 3. Pirtin kampalanka. Pirtin lanka värjääntyi aivan upeaksi kirkkaan keltaiseksi.
Kolmannen värjäyksen luonnonvalkoinen Isoveli lanka on selvästi vielä keltainen, mutta kovin valju verrattuna toisen värjäyksen väreihin.

1 kommentti:

Kaijaleena kirjoitti...

Kiva kun teet näitä sisävärjäyksiä. Niistä on kiva lukea, mutta aina tulee hiukan haikea mieli ja ikävä värjäämään. Olen ajatellut aloittaa vasta sitten kun pääsen ulos ja saan järvestä vettä.
Samettikukat ovat minulle värjäyksessä uusi asia, mutta niitä olen jo aikaisemmin tänä talvena päättänyt laittaa pihalle runsaasti.