toukokuuta 25, 2009

Samettijalka Tapinella atrotomentosus, ( Paxillus atrotomentosus)

Samettijalan tieteellinen nimi on nykyisin Tapinella atrotomentosus.
Sain värjäysharjoituksessa käytetyn samettijalan jälkiliemen, joka keitettiin kuivatuista samettijaloista. 1. värjäyksessä käytettiin luonnonvalkoista ja harmaata aluna- viinikivipuretettua lankaa. Ne värjääntyivät selvästi ruskeaksi.

Värjäsin jälkiliemellä kotona luonnonvalkoista alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa, joka myöskin värjääntyi enemmän ruskeaksi kuin vihertäväksi. Jälleen siis uusia värejä samettijalasta. En ole saanut koskaan näin ruskeita lankoja.
Asia jäi tietenkin mietityttämään. Väriliemeen ei laitettu puretusaineita eli puretusaineet eivät ole vaikuttaneet saatuihin väreihin. Mittasin tänään väriliemen keittämiseen käytetyn veden pH:n se on 7. Tämä saattaisi olla vaikuttava tekijä ruskeaan väriin. Väriliemen pH:ta en tullut mitanneeksi.

4 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Tuo on muuten kaunis ruskea väri. Minulla on ne pakastetut samettijalat vielä käyttämättä. Ennättäisinköhän ensi viikonloppuna katsoa mitä niistä saan aikaseksi. Samanlainen pussillinen on männyn kanssa kasvanutta suomuorakasta. Jännittää ihan mitä värejä tulee.

Leena kirjoitti...

Minä sitten sain noista pakastamistani sienistä violettia. Hauskaa tämä sienien värimaailma!

Raija kirjoitti...

Minua kiinnostaa sienillä ja jäkälillä värjäys, mutta mistä hankkia ammoniakkia ja mitä maksaa ?

Hattis-Leena kirjoitti...

Ammoniakkia voi ostaa Suomessa apteekista. Isommat apteekit myyvät myös pieniä määriä. Hintatasosta en osaa sanoa mitään varmaa sillä hintahaitari on suuri. Viimeksi ostamani 1 litran ammoniakkipullo maksoi n. 60 euroa.
(Litra ammoniakkia on satunnaisiin värjäystarpeisiin todella suuri määrä).