toukokuuta 19, 2009

Värjäyksiä keväisillä kasveilla

Lupiini, komealupiini Lupinus polyphyllus
Keräsin reilun kilon lupiineja, varsia ja lehtiä. En pilkkonut varsia sen kummemmin koska olivat vasta kasvunsa alussa. Laitoin 10 litran kattilaan lupiinit, lisäsin vettä niin, että versot peittyivät.

Liemi sai muhia muutaman tunnin, sen jälkeen keittelin lupiineja tunnin verran.
Siivilöityyn, jäähtyneeseen liemeen laskin kuivan aluna- ja viinikiviesipuretetun luonnonvalkoisen vyyhdin. Lanka värjääntyi melko pian kauniin keltaiseksi.

Värjäsin tunnin 83 – 81 asteessa. Lanka oli värjäyksen päätyttyä enemmän keltaista kuin vihertävää. Jätin langan jäätymään liemeen yöksi. Yön aikana kaunis keltainen lanka oli muuttunut haalean vihertäväksi. Harmitti, olisi pitänyt pestä lanka jo illalla. Pesussa langasta ei lähtenyt väriä kovin paljon.

Lopputulos hailea vihertävänkeltainen. Ehkä parempia keltaisia sävyjä saa jos värjäisi vielä nuoremmilla versoilla, eikä jäähdytä lankaa pitkään liemessä. Tämä pitää kokeilla ensikeväänä.Nokkonen, isonokkonen Urtica dioica
Keräsin kilon verran nuoria nokkosia. Keitin värjäysliemeksi saman tien, ilman liotusta. Liemi kiehui voimakkaasti tunnin verran.

Liemi jäähtyi seuraavaan päivään. Siivilöin liemen ja laitoin kattilaan taaskin kuivana alunalla ja viinikivellä esipuretetut langat. Valkoista ja luonnonvalkoista 7veljeistä sekä Pirtin luonnonvalkoista kampalankaa yhteensä n. 100 g.

Värjäysliemi oli väriltään vihertävän keltaista lankojen ollessa liemessä. Värjäsin tunnin tasaisesti 87 asteessa. Langat jäähtyivät yön yli liemessä.
Liemeen jäi vielä runsaasti jotain väriaineita, mutta en värjännyt sillä uudestaan koska kasviliemistä ei kovin voimakkaita jälkivärejä saa.

Lopputulos nokkosesta; vihertävän harmaat langat 7veljestä valkoinen ja luonnonvalkoinen. Mainittavaa värieroa ei ole nähtävillä näiden välillä. Mukava yllätys keltainen on Pirtin lanka. Uutta pohdittavaa riittää miksi vain se värjääntyi keltaiseksi.

3 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Viime vuonna keräsin lupiinin lehtiä varsineen ja pilkoin niitä jonkin verran, että kattilaan sopivat. Ihan kivan keltaista kylläkin niistä tuli ihan alunapuretuksella. Kokeilen varmaankin taas pikapuoliin niillä uudelleen.

kangaskasa kirjoitti...

Minä olen saanut lupiinista upeita vihreitä, etenkin odotan sitä, että saisin taas limen vihrää kuten pari vuotta sitten. Meillä päin ei ole vielä edes lupiinin alkuja maassa näkyvissä, joten vielä odottelee värjäysaika. Kiva lukea värjäyspostauksesi! Alkoi sormet syyhyämään. Hyvää helatorstaita!

Hattis-Leena kirjoitti...

Viime viikolla värjäyskurssilla saatiin lupiineista keltaista. Reilu vuosi sitten sain kauniita vihreitä värejä. Silloin lupiineissa oli kukat.
Jos mitenkään ennätän kokeilen huomenna lupiineja uudestaan. En tiedä oliko sillä jotakin vaikutusta väreihin kun laitoin langat kuivana liemeen.