toukokuuta 09, 2009

Värjäysmateriaaleja

Paju, Salix
Olen kerännyt punontatöitä varten pajuja viime keväänä raivatusta pajukosta, siitä kasvaa hyvää materiaali punontapajuksi. Talvi on ollut pajuille ankara sillä aika monesta oksasta on latva paleltunut. Pajujen kuorimisessa minulla on ollut apuna ollut taitettava sieniveitsi, jossa on harja toisessa päässä. Sieniveitsenä en ole oppinut sitä käyttämään, mutta kaikkeen muuhun se on hyvin käyttökelpoinen, lisäksi linkkuveitsi kulkee helposti mukana taskussa. Pajuja kuoriessa on hyvä käyttää hanskoja, vaikka sormituntuma kuorimiseen häviää. Pajun parkkiaineet kuivattavat käsiä. Kiirettä on pidettävä sillä juuri nyt pajusta irtoaa kuori helposti. Aluksi ajattelin, ettei kuoria kerry kovinkaan paljon, mutta muutaman rupeaman jälkeen kuoria on kasassa nyt kolme ämpärillistä. Kuivaan kuoret, sillä en ennätä värjäyspuuhiin ihan heti. Pajun kuoret mainitaan mm. vanhassa Kotivärjäyskirjassa värjäysmateriaaliksi.

Krappi
En ole aivan varma onko kuvan kasvi villikrappi Rubia peregrinaa vai värimatara Rubia tincotorum. Kasvin varsi on karhea ja kasvutapa köynnöstävä. Tätä ja keltamoa Chelidonium majus kasvaa yleisesti joutomailla Haute-Saônen alueella Ranskassa. Vuosia hoitamattomana olleella takapihallani kasvaa kuvan mataraa paikoin runsaasti. Jätin aidan vierellä kasvavat matarakasvustot niittämättä niiltä osin kun se oli mahdollista.
Suomessa pihassani kasvaa viime keväänä siirrettyä keltamoa omassa kukkapenkissään. Se on talvehtinut hyvin, mutta on vasta kasvunsa alussa. Samaan aikaan Ranskassa keltamot jo kukkivat.
Kylvin värimataraa maaliskuun lopussa Ranskan pihaani. Penkistä ei ole noussut mitään vihreää. Kylän kissat ovat pitäneet uutta hyvämultaista penkkiä temmellyspaikkanaan. Kun tällä viikolla havaitsin runsaat luonnonvaraiset matarakasvustot Ranskassa en ole kovin surullinen vaikka yksikään karpin siemen ei ole itänyt. Päinvastoin, ehkä parempikin etteivät kylvämäni ”rikkaruohot” rehota kadunpuoleisessa uudessa kukkapenkissä kyläläisten ihmeteltävänä.
Suomessa kylvin värimataraa laatikkoon sisälle huhtikuun alussa. Pussillisesta siemeniä on noussut vain 8 tainta. Menee vielä vuosia ennen kuin niistä saa juurta värjäämiseen.

Ei kommentteja: