kesäkuuta 17, 2009

Onnekas erehdys; peltohanhikki Potentilla norvegica

Olen antanut rätvänän kasvaa ja kukoistaa paikoin pihassa, koska rätvänän juurista pitäisi saada punaista. Keräsin ”rätvänää” pois sellaisista paikoista joissa se häiritsi muiden kasvien kasvua. Vähän ihmettelin, kun juurista ei löytynyt juuri minkäänlaista väriä.
Tiedän, että kasvituntemuksessani on vielä paljon hiomista. Juuria pilkkoessa aloin epäilemään ja tutkin keräämiäni kasveja tarkemmin. Kävin katsomassa toisella kasvupaikalla varmoja rätvänöitä ja vertailin niitä kerättyihin kasveihin. Olinkin nyppinyt nipun peltohanhikkeja. Ajattelin kuitenkin kokeilla saisiko lehdistä jotakin väriä. Varmaan ne juuretkin päätyvät kokeiluun jonakin päivänä.

Keittelin lehtiä reilun puolitoista tuntia. Yllättävän voimakaan väriliemen lehdet antoivat. Jäähdytin liemen tilkan ja laitoin 25 g valkoista esipuretettua lankaa likoamaan. Muutaman tunnin liotuksessa lanka oli muuttunut kellertäväksi. Tuloksesta rohkaistuneena laitoin kattilan levylle ja värjäsin reilun tunnin n. 80 asteessa. Lanka jäähtyi liemessä seuraavaan päivään, jolloin pesin langan.

Lopputulos vihertävänkeltaista. Aika hyvä erehdyksen kautta saatu väri.
Suhteessa lankamäärään peltohanhikista lähti hyvin väriä. Peltohanhikki mainitaan värjäyskasvina monessa lähteessä.

1 kommentti:

Kaijaleena kirjoitti...

Ihastuttava vihreä väri. Olen haeskellut kirjontalankoihin vihreää. Mistähän löytäisin peltohanhikia riittävästi?