syyskuuta 25, 2009

Tuomenmarjavärjäys

Keittelin reilun kilon tuomenmarjoja karoineen pelkässä etikassa ulkona. Kitkerä etikan käry kirveli silmiä, mutta sinnikkäästi annoin liemen kiehua pari tuntia. Liemen väri voimistui keittämisen aikana.

Marjat muuttuivat keitettäessä selvästi punaisiksi ja liemi viininpunaiseksi. Väri oli hyvin voimakas ja tavattoman kaunis.


Liemen jäähdyttyä en malttanut olla kokeilematta miten lanka imee väriä pelkässä liotuksessa. En ennättänyt tekemään varsinaista värjäystä. Kuvan lanka oli kylmässä liemessä muutaman tunnin. Nostin sen pesemättä kuivumaan. En ole aikaisemmin onnistunut saamaan mistään värjäyksestä vaaleanpunaista.


Siivilöin liemen ja laitoin kaksi pientä vyyhtiä kuivana liemeen. PH oli 2 koska liemenä pelkkää etikkaa. En halunnut liemeen yhtään vettä, jota olisi kastelluista langoista tullut.
Langat muuttuivat hyvin nopeasti joulunpunaiseksi. Lisäsin alunan värjäyksessä n. 5 g, lankaa oli vajaa 100 g. Alunan lisäämisen jälkeen langat muuttuivat enemmän viininpunaiseksi. Pidin lämpötilan n. 80 asteessa tunnin verran. Langat jäähtyivät liemessä seuraavaan päivään.


Nostin vyyhdet kuivumaan pesemättä. Langoista valunut väriliemi muuttui maahan pudotessa sinisenmustaksi. Samoin kaikki ympäristöön roiskuneet väripiskot muuttuivat kuivuttuaan siniseksi. Pesussa langoista ei paljon väriä irronnut. Toisen vyyhdin kuivatin auringossa ja toisen sisällä. Värieroa ei ainakaan tässä ajassa syntynyt. Väriä voisi kuvailla sanallisesti tumma viininpunainen.

Värjäyksen jälkeen liemi oli edelleen hyvin värikylläistä. Olisin voinut laittaa kerralla enemmän lankaa, mutta liemen vähäisyydestä johtuen oli parempi tehdä useita värjäyksiä. Toiseen värjäykseen laitoin akryylilankaa ja villalankaa. Jälleen langat kuivana liemeen ja värjäyksessä lisäsin alunan. Tekokuitulanka oli jo värjäyksen alussa punaisempaa, kuin villalanka. Kuivatuksen ja pesun jälkeen villalanka oli lähes saman värinen kuin 1. värjäyksessä, mutta tekokuitulanka kirkas vaaleanpunainen samaa sävyä kuin koelanka.

2 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Mielenkiintoinen kokeilu ja jännän värinen lanka.

Leena kirjoitti...

Lanka on upean väristä. Minä vaan pelkään, että väri haalistuu. Minä nimittäin värjäsin vuosia sitten tuomenmarjoilla ja sain mielestäni loistavan värin, mutta se muuttui vuosien mittaan harmaaksi.