syyskuuta 18, 2009

Tuomi Prunus padus, tuomenmarjat

Keväällä runsaasti kukkivat tuomen kukkatertut ovat valkoisia ja voimakastuoksuisia. Syksyisin mustia marjoja on kuitenkin tertuissa vain muutamia. Pirkanmaalla tuomi kasvaa yleisenä, se on nimetty Pirkanmaan maakuntakukaksi ja -puuksi.
Tuomenmarjoja on käytetty ravinnoksi jo kivikaudella. Marjat ovat karvaan makuisia. Siemenissä amygdaliinia, joka pilkkoutuu elimistössä karvasmanteliöljyksi ja myrkylliseksi sinihapoksi. Jos marjoja käytetään ravintona siemenet tulisi siivilöidä pois.

Marjojen käyttö värjäyksessä on vähäistä, koska niillä ei saada pysyviä ja valonkestäviä värejä villalankaan. Marjojen sopimattomuus värjäystarkoitukseen on hämmentävää, koska mm. puolukkamehun tai mustikan aiheuttamia väritahroja vaatteista on vaikea saada pois. Tekstiilit ovat usein puuvillaa tai keinokuituja. Materiaali varmaankin vaikuttaa marjatahrojen pysyvyyteen.
Tuomenmarja on poikkeus kun puhutaan marjojen soveltuvuudessa värjäämiseen. Jossain lähteissä mainitaan kuitenkin, ettei väri ole kovin valonkestävä. Tuomenmarjoilla värjäämisestä löytyy tietoa useastakin lähteestä. Saadut väri vaihtelevat vaaleanpunaisesta lilaan ja siniseen. Vanha kotivärjäyskirja mainitsee; lehtiä ja marjoja yhdistämällä saadaan keltaisenvihreää väriä.

Olen saanut kerättyä vajaa kilon tuomenmarjoja. Keruutekniikassa on vielä pientä hiomista. En oikein tiedä onko nopeampaa nyppiä marjat yksitellen vain terttuina. Poimin terttuina jos marjoja oli tertussa enemmän kuin yksi. Nyt alkaa olla pihapiirin kaikki poimintakorkeudella olleet marjat kerätty. Marjoista käsiin jäänyt väri lähti helposti pesussa pois. Laitan kokemuksia tuomenmarjoilla värjäämisestä kunhan ennätän kokeilemaan.

4 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Väriä luonnosta-kirjassa on tuomenmarjaresepti, tekijät ovat kertoneet minulle, että noin pouolen vuoden kuluttua kirjassa kuvattu väri oli haalistunut olemattomaksi, vaikka langat olivat olleet komerossa eli tee säkin valonkestotesti.
Ainoa resepti, jonka mukaan olen kuullut saadun kestäviä värejä marjoista on, kun liemenä on käytetty pelkkää etikkaa, ei vettä lainkaan, olisi kiva kuulla, toimiiko tämä myös tuomenmarjoilla:)

pääpä kirjoitti...

Minä olen saanut tuomenmarja-aroniasekoituksella villaan ja pellavaan (hyvin esipuretettuihin) erisävyisiä liloja. Värjäys tehty puuropaksuisessa marjasopassa, johon on lisätty suolaa. En ole ihan varma että mistä olen lukenut marjavärien tarvitsevan suolaa joten lähteet on taas hukassa, perinteisesti.
Tuomenmarjoja ei yleensä ole ollut niin paljoa että olisi voinut yksinään koettaa niitä. Hattikselle nyt korkeita telineitä jatkoksi???

Hattis-Leena kirjoitti...

Kiitos tuomenmarjojen värjäysvinkeistä Leena ja pääpä ☺
Kävin poimimassa vähän lisää marjoja oksia taivuttelemalla. Pitää nyt silmäillä uusiakin kasvupaikkoja.

kata kirjoitti...

Näistä kommenteista innostuneena
värjäsin eilen marja-aronialla yhden satsin pelkällä etikalla ja toisen suolalla. Laitoin lankaa valoon esille, katsotaan mitä tulee! Olen aloitellut blogia, ja laitan sinne tuloksia. Kiitos Leenalle ja Hattikselle hienoista blogeista, joista saa paljon viiasutta ja iloa!(villasoppa.blogspot.com)