lokakuuta 02, 2009

Marja-aronia, Aronia mitschurinii värjäyksessä

Marja-aroniasta on tullut suosittu hyötypensas kotipuutarhoissa ja viherrakentamisessa sitä käytetään koristearonian ohella monenlaisissa istutuksissa. Suosion syynä lienee pensaan helppohoitoisuus ja runsas marjominen.

Marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja. Eniten polyfenooleja, samoja antosyanideja kuin variksenmarjassa ja mustikassa. Marjat tulisi käyttää ravinnoksi kuorineen ja siemenineen, jos halutaan hyödyntää kaikki hyvää tekevät antioksidantit.

Tuomenmarjavärjäyksestä innostuneena keräsin 1 ½ kg marja-aroniaa värjäyskokeilua varten. Keitin marjat sadevedessä, johon lisäsin 2 dl karkeaa suolaa. Keitoksesta nousi erittäin miellyttävä tuoksu ja liemen väri oli voimakas sinipunainen. Pääsääntöisesti värjäysliemet käryävät pahalle, niinpä hyvästä tuoksusta oikein nautti.

Värjäsin aluksi vain 50 g alunaesipuretettua luonnonvalkoista lankaa. Lanka jäähtyi liemessä seuraavaan aamuun. Pesussa väriä irtosi paljon ja lankaa sai huuhdella pitkään. Väri oli violetimpi ja puhtaampi kuin tuomenmarjoista saamani.
Värjäyksen jälkeen liemi oli vielä hyvin voimakasta, oikeastaan se näytti yhtä värikylläiseltä kuin ennen värjäystä. Laitoin liemeen likoamaan taas esipuretettua lankaa 50 g. Lanka värjääntyi pelkästään parin päivän liotuksessa hyvin violetiksi. Laitoin kuitenkin kattilan vielä levylle ja värjäsin reilussa 80 asteessa tunnin verran. Liemen jäähdyttyä siirsin langan voimakkaaseen etikkaveteen likoamaan muutamaksi tunniksi. Pesussa väriä irtosi paljon vähemmän kuin 1. langasta. Etikkaliotuksesta oli ainakin tässä vaiheessa apua.

1. Ensimmäisen värjäyksen lanka. 2. Toisen värjäyksen lanka. Värieroa ei juurikaan ole.
Molemmat marjavärjäyslangat (tuomenmarja sekä marja-aronia) ovat parhaillaan valonkestotestissä ikkunalaudalla. Kerron myöhemmin miten värit ovat käyttäytyneet. Pesutestejäkin tulen tekemään.

Tuomenmarjan väri on tunkkaisempi marja-aroniaan verrattuna. Marja-aronialanka on kirkas ja puhdas violetti, kun lankoja vertaa vierekkäin. Yksinään tuomenmarjalanka on ihan hyvän värinen.

Tuomenmarjan 3. väri oli haalea punertava, ei lainkaan vaivan arvoinen värjäys vaikka liemi näytti voimakkaalta. Marja-aronia liemestä voisi saada kolmannenkin värin, mutta aikapula on toistaiseksi estänyt kokeilemisen.

2 kommenttia:

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Upean väristä lankaa!

Leena kirjoitti...

Kiva että testaat noiden marjoilla värjättyjen lankojen valonkestävyyden ja jaat tietosi meidän muiden kanssa. minulla on niistä vähän huonoja kokemuksia, mutta vasta vuosien jälkeen.