helmikuuta 23, 2010

Verihelttaseitikki, Cortinarius semisanguineus

Sienivarastoja inventoidessa löysin useasta pussista ja purkista melko runsaasti verihelttaseitikkejä. Osan olen saanut lahjaksi, kiitos kerääjille. Kokeilin tällä kerralla värjäyksessä vähän omalaatuisiakin värjäystapoja.

Käytin värjäykseen 200 g kuivattuja verihelttaseitikkejä, lakkeja sekä jalkoja. Murskasin sienet veteen jonka pH:n olin laskenut etikalla lähelle neljää. Annoin seoksen muhia huoneenlämmössä neljä päivää. Ämpärin pinnalle alkoi kasvamaan jo hiukan hometta. Heitin pois homeiset sienet ja siivilöin liemen numero 1. Siivilöidyille sienille kaadoin puhdasta vettä ja keitin seoksen, liemi numero 2.


Ykkösliemi
Liotusliemi oli voimakkaan oranssiin vivahtavaa punaista. Laitoin tähän liemeen yhteensä 150 g valkoista ja luonnonvalkoista alunalla esipuretettua lankaa. Langat värjääntyivät hyvin nopeasti oranssipunertaviksi. Värjäsin n. tunnin verran 80 asteen tuntumassa. Nostin langat jäähtymään ensin puhtaaseen veteen ja lopuksi etikkaveteen.
Toiseen värjäykseen laitoin vain vähän luonnonvalkoista alunaesipuretettua lankaa. Ennen värjäystä lanka likosi liemessä yön yli. Laitoin liemeen myös pienen vyyhdin tekokuitulankaa ja värjäsin tunnin verran n. 80 asteessa. Tekokuitulanka ei ottanut väriä juuri lainkaan.

Liemi numero 2.
Keitin sieniä ja vettä kovasti kiehuttaen reilun tunnin verran. Jäähdytin ja siilivöin sienet pois liemestä. Laitoin värjääntymään n. 50 g valkoista alunaesipuretettua lankaa. Tunnin värjäys tuotti voimakaan punaruskean väri lankaa. Jäähdytin langan kuumassa etikkavedessä. Pesussa tästä langasta irtosi väriä vain nimeksi.

Toinen värjäys samalla liemellä tuotti upeaa voimakkaan oranssia lankaa, mutta nyt langasta lähti pesussa aika paljon väriä. Värjäysten jälkeen liemessä oli edelleen väriaineita.

Yhdistelmäliemet
Kaadoin samaan kattilaan käytetyt liemet ja sienet. Keitin taas värilientä kiehuttanen tunnin verran. Keittäminen vahvisti liemen väriä selvästi. Liemi jäähtyi ulkona. Värjäsin siivilöidyllä liemellä reilun 200 g alunalla ja viinikivellä esipuretettua valkoista lankaa. Sain kaunista oranssia lankaa.
Vieläkin liemeen jäi väriä. Pohdin kannattaisiko sillä enää värjätä. Yhdestäkään värjäyksestä en ollut saanut vielä selvästi keltaista lankaa, joten päätin keittää sienet vielä kertaalleen. Siivilöidyt sienet olivat jäätyneet säilytyksessä kuistilla. Keitin jälleen värilientä tunnin reippaasti kiehuttaen. Väristä tuli yllättävän voimakas. Liemen jäähdyttyä olin niin tohkeissani voimakkaasta väristä, että unohdin siivilöidä liemen ennen langan laittamista. Värjäsin 70 g luonnonvalkoista alunaesipuretettua lankaa. Lanka jäähtyi liemessä kaikessa rauhassa. Langan pesu olikin pitkä prosessi, koska olin murskannut sienet melko pieniksi.

Liotusliemen värit. Ylin lanka 2. värjäyksestä.

Keitetyn liemen värit. Ylin lanka 1. värjäyksestä.

Yhdistettyjen liemien värit

Yhdistelmäliemen 2. väri, sienet mukana värjäyksessä. Tätä väriä voisi kuvailla roosaksi. Luulen, että keitettyjen sienten jäätyminen irrotti sienistä joitakin uusia väriaineita.

Kaiken kaikkiaan värjäsin 200 grammalla kokonaisia sieniä reilun 500 g lankaa. Nykyisin värjään kokonaisilla verihelttaseitikeillä, koska näin saa parempia oranssin sävyjä. Voimakasta oranssia saa jos lientä ei keitä kovasti.
Jäljelle jäänyt liemi sienineen on jälleen jäätynyt kuistilla. Ehkä siitä vieläkin saisi jotain väriä, mutta olisiko värin pysyvyys ja valonkesto enää kovin hyvä näin monen värjäyksen jälkeen...

4 kommenttia:

Ladka kirjoitti...

Hi, Leena! I love all the shades and nuances you got with your Cortinarius semisanguineus! It's a pity I can't understand Finnish so I may know the procedure.

Pia kirjoitti...

Varsin paljon lankaa sait värjättyä 200g kuivattuja sieniä. Ja hauskasti erisävyisiä lankoja pelkästä liotusliemestä ja keitetyistä sienistä tuli.

Leena kirjoitti...

Hienoja värejä:)
Mulla ei ole hometta koskaan tullut, mietin sitä, ja voisiko johtua siitä että ämpärit on mulla hiukan viileämmässä, ja syksyllä kuistilla, missä sielläkin öisin voi lämpö laskea alle 10C??
Taas uusi mysteeri mietittäväksi:)

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tänne eksyin:) ja oli hyvä eksyminen. Multa kaatui aikanaan säpo ja menetin kaikkien yhteystiedot, myös sen sun suljetun blogin osoitteen.Usein oon miettinyt, että mitä sulle kuuluu, joten oli kiva täällä nähdä mitä puuhailet:)

Lämpimät terkut t:Mömmeli