toukokuuta 04, 2010

Lepän kävyillä värjäys

Kevättalven ja kuluneen kevään aikana olen saanut kasaan lepän käpyjä vajaa puolikiloa. Osa ehti kuivua ja varistella runsaasti siemeniä, osa jäi keruun jäljiltä kosteiksi. Lepän käpyjen kerääminen on palkitsevaa ennen kasvukauden alkamista. Kun ruohot ja muut kasvustot alkavat nousemaan lepän käpyjen kerääminen käy hankalaksi.

Koska lepän kävyt ovat melko hauraita en liottanut niitä sen kummemmin. Mittasin kattilaan viitsisen litraa vettä ja kaadoin kävyt päälle. Keittelin pari tuntia. Melko pian liemi muuttui punaruskeaksi ja tuoksui saippuaiselta. Valkoiselle pahvilautaselle tipautettu liemen tilkka oli kellertävää.
Jäähdytin ja siivilöin liemen. Pieniä siemeniä jäi siivilään runsaasti. Liemi oli tummanruskeaa ja näytti voimakkaalta.

Koska liemen väristä, vaikka se olisi voimakaskin ei pysty päättelemään miten siitä jää väriä lankaan, laitoin liemeen vain 50 g alunalla ja viinikivellä esipuretettua luonnonvalkoista lankaa. Lanka värjääntyi heti ruskeaksi. Värjäsin tunnin verran 80 – 85 asteessa. Lähempänä 85 astetta väri voimistui tummemmaksi.
Lanka jäähtyi liemessä muutaman tunnin. Pesussa väriä lähti aika vähän. Viimeiseen huuhteluveteen lisäsin etikkaa.

Värjäyksen jälkeen liemen väri ei juuri vaalentunut ja värjäsin toisen vähän isomman vyyhdin. Tämä lanka jäähtyi liemessä seuraavaan päivään. Edelleenkään pesussa väriä ei irronnut kovin paljon.

Tummanruskea lanka 1. värjäyksestä ja vaaleampi 2. värjäyksestä. Molemmat luonnonvalkoisia alunalla ja viinikivellä esipuretettuja. Sävyt ovat samankaltaisia kuin hernekuukuukusella saamani sävyt. Kauniita, voimakkaita ruskeita.

Liemestä olisi saanut varmaan vielä kolmannenkin väri. Kaadoin kuitenkin lepänkävyt takaisin liemeen. Liemi on muhinut nyt pari päivää. Keitän sen uudestaan ja kokeilen värjätä lisää lankoja.

3 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kauniit ruskeat värit! Ruskea on lempivärini. Lepän kuorilla olen värjännyt, mutta en koskaan kävyillä.

Pia kirjoitti...

Hieno värit. Itse en ole lepän kävyillä värjännyt, joten täytyypä jatkossa yrittää kerätä niitä, jos löytyy.

Leena kirjoitti...

Aika upea ruskea, tuota väriä ei helposti saa paitsi kuukusella.
Tämä täytyy muistaa ensi vuonna, en olekaan koskaan kerännyt lepänkäpyjä.