toukokuuta 14, 2010

Toinen värjäys kertaalleen värjätyillä lepän ”kävyillä ”

Tarkalleen ottaen lepällä ei ole käpyjä. Talven aikana hedelmöittyneet eminorkot kovettuvat käpymäisiksi ja niitä kutsutaan "kansankielellä" lepän kävyiksi.

Kävyt olivat liossa 1. värjäyksestä jääneessä liemessä muutaman päivän viileällä kuistilla. Lisäsin hieman vettä ja keitin käpyjä pari tuntia.
Laitoin siivilöityyn jäähtyneeseen liemeen pienen vyyhden valkoista täysin tekokuitulankaa ja luonnonvalkoista 7veljetä lankaa. Molemmat oli esipuretettu alunalla ja viinikivellä. Tunnin värjäys suunnilleen 80 asteessa. Langat jäähtyivät liemessä seuraavaan päivään. Puristelin vyyhdit ja laitoin etikkaveteen likoamaan muutamaksi tunniksi enne pesua.
Puhdas tekokuitulanka ei värjääntynyt nimeksikään. Silloin tällöin ole kokeillut akryylilankojen värjäämistä, edelleen tulokset ovat olleet kehnoja. Veljeslanka värjääntyi hyvin. Ehkä hieman vaaleampaa kuin ensimmäisestä värjäyksestä.

Seuraavaan värjäykseen laitoin alunalla ja viinikivellä esipuretettua vaaleanharmaata lankaa 45 g. Värjäsin, jäähdytin ja pesin langan samoin kuin
edellisessä värjäyksessä.


Ruskea lanka ensimmäisestä värjäyksestä.

Toisessa värjäyksessä langan pohjavärin vaikutus näkyy selvästi. Vaaleanharmaa on selvästi oliivinvihreä, eikä ruskeita sävyjä ole nimeksikään.

Näiden lankojen mahdollisimman luonnollisen värin kuvaan saaminen oli erittäin vaikeaa. En saanut kameraan sellaisia asetuksia, joissa värit näkyisivät mahdollisimman oikein. Oliivinvihreä on hankala väri kuvata, se kääntyy hyvin helposti harmaaksi. Tummanruskea puolestaan kellertäväksi. Samassa kuvassa nämä langat ovat aivan väärän värisiä. Kuvien värisävyjä on korjattu lähemmäksi oikeita sävyjä.

3 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Lepän kävyt ovatkin riittoisia, liottaminen kannatti:)
Mullakin on joskus väripareja mitä ei kertakaikkiaan voi kuvata samassa, jos toisen värin saa oikeaksi, niin toinen on ihan pielessä, kummallisia nämä luonnonvärit..

Ladka kirjoitti...

Hi, would you please tell me in English what you got these beautiful colours with?

Pia kirjoitti...

Kuvaamisen vaikeus on tuttua. Välillä tuntuu, että vihreät sävytä kääntyvät harmaaseen, ja tuntuu, että "väriä ei kuvan mukaan ole", mutta värjärit kyllä ymmärtävät, että jos tulisi ihan perusharmaata, ei kuvia laitettaisi ollenkaan. Kiva tietää, että eri värjäyksetä tulee eri sävy