elokuuta 18, 2010

Kuvia Värejä luonnonmateriaaleista näyttelystä

Vitriinissä kasveilla, kävyillä ja jäkälillä värjättyjä lankoja. Ylätasolla kasvivärjättyjä lankoja mm. nokkonen, mesiangervo, lupiini, koivu. Alatasolla lepäkäpylankoja. Marjalankoja ja näytteet näiden värien haalistumisesta.


Haavankeltajäkälällä värjättyjä lankoja, haavankeltajäkälää kuivattuna ja ammoniakki-vesiseoksessa.

Toisessa vitriinissä sieni- ja kääpävärjäykset. Etualalla neulakintaat ja kinnasneulatyön aloitus. Taustalla Dermocybe-seitikeillä värjättyjä lankoja.

Ylähäällä etualalla mm. samettijaloilla, herkkutateilla, helokoilla ja lahokoilla aikaan saatuja värejä.
Alhaalla etualalla pieni okrakääpä ja okrakääävällä värjättyjä lankoja. Kintaissa okrakääpä, hernekuukunen, verihelttaseitikki, karhunkääpä värjeä. Näiden takana karhunkäävällä saatuja värejä, kinnasneulahattu ja muita kääpävärejä sekä hernekuukusella värjätyt langat.

5 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Näyttelyn järjestäminen on varmasti ollut mielenkiintoista puuhaa. Mukava, että laitoit kuvia blogiisi.

KESÄN LAPSI kirjoitti...

Olit laittanut näyttelyyn monipuolisesti värjäyksiä! Upeita värjäyksiä! Oli kiva nähdä ne blogissa ;O)

Leena kirjoitti...

Oletpa monipuolisesti ja tietoa jakaen laittanut värjäyksesi esiin. Marjalankojen haalistuminenkin on esitetty. Kiva yksityiskohta tuo ammoniakkiliemi. Muistuttaa minua siitä että sellainen on jo vuoden muhinut komerossani, enkä ole saanut sitä käytetyksi.

Hattis-Leena kirjoitti...

Näyttelyyn soveltuvaa materiaalia on kertynyt pikkuhiljaa vähän huomaamattakin.
Olen aina tehnyt melko tarkat muistiinpanot värjäyksistä, merkannut kaikki lankavyyhdit ja laittanut erilleen pienet lankanäytteet kaikista värjäyksistä.
Idea pienien näytevyyhtien tekemiseen on peräisin Riihelän Leenalta :-)
Syksyllä 2006 olin järjestämässä sieninäyttelyä ja -neuvontaa Tuusulassa. Saimme näyttelyyn lainaksi Leenan sienillä värjäämiä lankanäytteitä jotka jäivät mieleeni erityisen hyvin. Omat ensimmäiset värjäykseni tein Leenan ja ”Mielikin” virtuaaliopastuksessa tammikuussa.

Värjäysteni lankanäytteet ovat vuosien kuluessa olleet esillä monissa sieninäyttelyissä tavallaan ”rekvisiittana” ruokasienille. Yleisön kiinnostus sieni- ja kääpävärjättyihin lankoihin on ollut selvästi kasvava. On toki ymmärrettävää, että kauniit langat vievät esillä olevien ruokasienten kustannuksella ihmisten huomion ;-)

Näyttelyn järjestämisen on mahdollistanut Linnavuoren kirjastonhoitaja, suurkiitos hänelle!

Värejä Luonnon materiaaleista näyttely ei sisälly KTT- tutkielmaani, mutta se on koottu yhden tutkielmanperiaatteen mukaan; Olla yleishyödyllinen.

Luonnonmateriaalivärjäreille värien yhteen soinnillisuus on todellisuutta, mutta ”suurelle yleisölle” se on ihme.

Pikkupaju kirjoitti...

Kiva löytää sun blogi! Ihania sienivärejä!