lokakuuta 07, 2010

Sukat kinnasneulalla

Olen ilolla seurannut miten paljon nykyään löytyy kirjoituksia / blogeja kinnasneulasta. Kinnasneulataitajien lukumäärä on lisääntyy muutamassa vuodessa koko maassa niin paljon, ettei tämän taidon unohduksiin jäämisestä ole enää huolta. Omalta osaltani olen parhaani mukaan toteuttanut kinnasneulan käytön minulle opettaneen Maija-Liisan toivomusta: Opeta taito ainakin kahdelle ihmiselle, ettei kinnasneulan käyttö katoa!

Pimenevien iltojen myötä olen vihdoinkin toteuttanut pitkäaikaisen aikomukseni paneutua enemmän sukannäköisen sukan tekemiseen kinnasneulalla. Tossukamallini on toimiva, mutta on mukava opetella jotain uutta kinnasneulalla. Valitsin väreiksi karhukäävällä värjätyn kirkkaankeltaisen ja sahramiseitikeillä värjätyn punaruskean langan. Yhdessä nämä värit ovat kuin aurinkoinen syyspäivä.

Aloitin ”neulaamisen” sukan kärjestä, samalla tavalla kuin aloitan kintaan. Yritin muotoilla kärkeä sukkamaisemmaksi.

Hakaneula toimi kerrosmerkkinä siihen asti kun aloitin kantapään tekemisen. Neulasin ketjua noin puolet sukan kärkiosan leveydestä ja yhdistin ketjun teräosaan.

Kantapäätä valmiina muutama kerros. Tässä vaiheessa mietin tarkkaan kantapään oikean muodon tekemistä.

Aloitin kavennukset kahden kerroksen jälkeen ja kavensin tasaisesti joka kerroksella. Kantapäätä voisi kaventaa vielä vähän enemmänkin joka kerroksella, ettei siitä ole liian suippo.

Sukan varsiosan aloittamista kokeilin monesta kohdasta. En saanut aloitusta luonnistumaan mielestäni kauniisti. Havaitsin parhaaksi aloituskohdaksi terän ja kantapään väliin jäävän kiilan pohjan.
Jos sukan varsi jää matalaksi kavennuksia ei tarvitse tehdä kuin muutama sivussa kiilojen kohdalla. En ole vielä päättänyt miten pitkät varret teen näihin koesukkiin.
Huomasin neulatessa, että sukan koon arviointi oli vähän hankala hahmottaa. Kantapääosan jälkeen sukka olikin reilumpi mitä olin suunnitellut. Tarkoituksena oli tehdä omaan jalkaani sopivat sukat kokoa 36. Nämä ovat nyt varmaankin kokoa 40. Kyllähän näillekin käyttäjä toki löytyy :D

4 kommenttia:

Maahiska kirjoitti...

Sukannäköiset sukat on minullakin haaveissa, olen neulannut jo melkein koko terän, kohta pitäisi käydä hirvittelemään kantaa. Tämä malli tuntuu toimivalta, kiitos siitä :)

Leena kirjoitti...

Kaunista ja tasaista on neulssmisesi jälki. Minä en onnistunut tuon mallin kantapäässsä ja olenkin tehnyt sillä mallilla, joka aloitetaan kärjestä ja sitten tehdään pitkä liuska pohjaan ja siitä sitten ylös lisäten ja kaventaen. Sillä tuppaa tulemaan helposti taas liian pienet sukat. Täytyypä ottaa vaarin sinun kinnasneulaopettajasi neuvosta ja siirtää taito vähinkään kahdelle.

koivunlehti kirjoitti...

Tosi kauniit tossut!

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit sukat. Kiitos vinkeistä, miten teko onnistuu. Toistaiseksi olen tehnyt vain kintaita, niitä eri kokoisia ja erilaisista langoista, mutta aikomuksena on pitemmän aikaa ollut kokeilla myös sukan tekoa. Yhdelle olen juuri opettanut neulekinnastekniikan, ja pari muutakin on ilmoittanut haluavansa opetella. Opetan heillekin mielelläni.